REKORD: Brian fra Bjert har været med til at indsamle rekordhøje 12.9 mio. kr.

Brian Enemark på Cykelnerven 2024. Foto: Scleroseforeningen.
dato

Brian Enemark fra Bjert vendte for nyligt hjem fra de franske alper, efter at have cyklet Tour de France-bjerge i kampen mod sclerose. Og han gjorde det godt. Sammen med resten af Cykelnervens 2024-hold har Brian samlet 12.900.000 kr. ind til Scleroseforeningens arbejde for en verden uden sclerose – og hvordan var det så egentlig at prøve kræfter med mestrenes asfalt? Det fortæller Brian om her.

Kort inden dette års Tour de France prøvede et hold på 500 danske ryttere kræfter med samme udfordrende franske bjerge, nedkørsler og hårnålesving, der af cykeleksperter verden over spås at blive afgørende for årets Tour de France.

De har nemlig deltaget på Cykelnerven, Scleroseforeningens årlige flagskibsevent, hvor ryttere fra hele landet bruger et helt år på at træne og fundraise til fordel for forskningen i sclerose.

Med sig hjem fra Frankrig har rytterne ikke bare en præstations- og naturmæssig oplevelse af den slags, der kan feje benene væk under de fleste. De fik også cyklet 12.9 millioner kroner ind i kampen mod sclerose. Det er rekordhøjt, og den kæmpe sejr skyldes blandt andet Brian fra Bjert. Han har brugt et helt år på at komme i form til at cykle bjerge som Col du Galibier, Col de la Couillole, Cime de la Bonnet og Col de Vars – bjerge, som Tour de France-feltet kører i 4., 19. og 20. etape af verdens største, mest prestigefyldte cykelløb.

Disse etaper af Tour de France køres henholdsvis tirsdag den 2. juli, 19. juli og 20. juli 2024.

Men hvordan er det så at cykle disse Tour de France-bjerge? Og ikke mindst være en del af et kæmpestort sportsligt og cykelmæssigt maskineri, der har til formål at samle vigtige midler ind til sclerosesagen: 

- Jeg synes, at hele konceptet sidder lige i skabet. For det første bliver jeg udfordret og tilfredsstillet rent sportsligt. Så er der alt det sociale - jeg elsker at snakke og møde en masse mennesker. Og så har jeg en lillebror, der har haft sclerose i 25 år, som jeg kan samle penge ind til. Når jeg ikke er med her mere, så er det, fordi jeg ikke kan holde til det. Jeg kommer til at være med i mange år endu, siger Brian og fortsætter: 

- Det er blevet lidt en sport for mig at samle så meget ind som muligt. Jeg har brugt min lillebror, han har en stor berøringsflade og er meget vellidt, så det har jeg kunne bruge i min indsamling. Nu er det 5. år, jeg er med, så jeg har efterhånden fået en rytme, og jeg er meget taknemmelig for alle de mennesker, der har støttet min indsamling. 

Til kamp mod kedelig verdensrekord
Den seneste opgørelse fra det internationale scleroseforbund MSIF (Multiple Sclerosis Internationale Federation) viser, at Danmark har den højeste forekomst af sclerose. Til en sammenligning indtager Norge og Sverige en femte og niende plads på listen over de hårdest ramte lande i verden, og derfor er Brians deltagelse med til at gøre en stor forskel i kampen for, at vi en dag kan sige, at vi lever i en verden uden sclerose.

Også Scleroseforeningens direktør, Klaus Høm, er både stolt og rørt over årets rekordhøje indsamlingsbeløb:

“Det er enormt rørende, at deltagerne i vores cykelevent har samlet så mange penge ind til scleroseforskning. De penge, som de er med til at samle ind for Scleroseforeningen, finansierer mere end halvdelen af al uafhængig dansk scleroseforskning. Og midlerne er afgørende for, at vi i det hele taget har et dansk scleroseforskningsmiljø,” siger direktøren.

Sidste år samlede selvsamme antal ryttere 10.7 mio kr. ind, og de 500 ryttere har derfor rundet endnu et skarpt indsamlingshjørne – skarpt og ikke mindst vigtigt.

Kilde: Scleroseforeningen
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.